Nieuws

3 vragen aan: Bezoekers van theatervoorstelling 'Mag ik je kussen?'

20 april 2023

Inmiddels hebben ruim 4.500 zorgmedewerkers ‘Mag ik je kussen?’ bezocht. De voorstelling maakt indruk en zorgt voor veel herkenbaarheid. Wij vroegen drie medewerkers naar hun eerste reactie op de voorstelling. We spraken met Janine, maatschappelijk werker in de zorg, en Ria, zorgmedewerker op een revalidatieafdeling. Samen nemen zij deel in de Ondernemingsraad (OR) binnen hun organisatie. Welke rol speelt de OR in het gesprek over de toekomst van zorg? Ook spraken we met Gerlinda, zij is onlangs afgestudeerd als kwaliteitsverpleegkundige. Gerlinda bekijkt de zorg met een frisse blik en veel energie. “Ik heb dit werk altijd al willen doen en ben enorm gemotiveerd, we moeten vooral niet de moed verliezen met z’n allen.”

1. Vertel! Wat vonden jullie van de voorstelling?

Maatschappelijk werker Janine vertelt: “Ik was diep geraakt door de voorstelling. Het voelt als een ode aan de zorg. Ik voel enorme waardering. Ik werk veel binnen teams en zie daar ook dat de rek er behoorlijk uit is, zorgen voor elkaar is daarom essentieel. Vroeger haalde ik veel energie uit het vaste team. Die verbinding is wat weggevallen, onder meer door de inzet van uitzendkrachten en zzp’ers. Het is ontzettend belangrijk dat we ons verbonden voelen met elkaar, zodat we meer samen kunnen opvangen.” Zorgmedewerker revalidatie Ria voelde zich na de voorstelling juist een beetje gefrustreerd.  Ze vertelt: “We kunnen niet doen wat we moeten doen. Daarom moeten we als maatschappij echt anders gaan nadenken over de zorg. We zouden meer naar elkaar om moeten kijken.” Kwaliteitsverpleegkundige Gerlinda vond de voorstelling prachtig en zag veel herkenbaarheid. Gerlinda: “Ik herkende de vele pilots die binnen de zorg plaatsvinden en het contact wat je als zorgmedewerker met je manager hebt. Zelf heb ik net een nieuwe manager waar ik erg blij mee ben. De communicatie is duidelijk, ideeën van het team worden serieus genomen en ik kan altijd bij haar terecht.”

Deze voorstelling voelt als een ode aan de zorg

2. Wat zou de OR in het gesprek over de zorg van morgen kunnen betekenen?

Janine en Ria: “Blijf medewerkers zien en horen! Het wordt vaak wel gezegd, maar onvoldoende gevoeld bij medewerkers. Het is juist zo nodig in deze tijd, want de achterdeur staat wijd open. Helaas verlaten veel medewerkers de zorg. We blijven ons als OR ook hard maken voor het salaris, dat moet echt omhoog.” Daarnaast vinden Janine en Ria het belangrijk om te gaan omdenken. “Dit betekent dat je familie en naasten vanaf het begin betrekt en vraagt wat zij kunnen betekenen. Het is goed om naar hen te luisteren en hun kennis en ervaring beter te benutten.” Er valt ook winst te behalen binnen het opleiden in de zorg. “De veranderende rol als zorgmedewerker moet beter naar voren komen, je bent namelijk steeds meer coachend en begeleidend bezig met je cliënten. Ook zorgen voor elkaar als medewerkers is noodzakelijk, dit mag meer centraal staan in zorgopleidingen”, aldus Janine en Ria.

Het is belangrijk om familie en naasten vanaf het begin te betrekken bij de zorg en te vragen wat zij kunnen betekenen. 

3. Wat neem je mee uit de voorstelling?

Gerlinda: “Ik vond het begin van de voorstelling heel sterk. Daar zien we een dochter over de hele wereld reizen. Ondertussen heeft zij niet in de gaten wat zich thuis afspeelt, met haar eigen vader. Juist in andere culturen zien we dat familie enorm belangrijk is. We moeten meer gaan zorgen voor elkaar. Ik zou het geen probleem vinden om mijn ouders in huis te nemen, als dat nodig is.”


Wil je de theatervoorstelling bezoeken?

Ben je benieuwd naar de voorstelling? Je kunt hem komen bezoeken! De voorstelling speelt komend jaar door heel Nederland. Bekijk de agenda om te zien wanneer de voorstelling bij jou in de buurt speelt en reserveer direct en kosteloos jouw plaats.

Meer relevante artikelen

Nieuws

Azora kiest voor Action Learning op weg naar high performing teams

Nieuws

Hoe betrek je mantelzorgers en naasten bij het gesprek over de toekomst van de zorg?

Nieuws

In gesprek blijven na Mag ik je kussen? Hoe doe jij dat?