Prof. dr. Annet de Lange: "We halen relevante inzichten op die de beweging naar een toekomstbestendige zorg ondersteunen"

27 maart 2023
Whats App Image 2023 03 27 at 08 55 31

Over Morgen is het platform dat werk maakt van een toekomstbestendige zorg. Onder meer door in dialoog met medewerkers op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en ideeën. Maar ook door onderzoek te doen naar duurzame inzetbaarheid en de effectiviteit van interventies in de praktijk. In deze blogserie neemt professor dr. Annet de Lange je mee in de diverse methoden die worden toegepast en de inzichten die dat ons oplevert.

Laat ik mij eerst even netjes voorstellen: ik ben Annet de Lange en eindverantwoordelijk voor het onderzoek dat uitgevoerd wordt in het programma Over Morgen. Op verschillende manieren doen we binnen dit programma onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. Nu al halen we relevante inzichten op, die de beweging naar een meer toekomstbestendige zorg ondersteunen. In deze eerste blog sta ik stil bij de vormgeving van zeven zogenaamde academische werkplaatsen in de verpleging, verzorging en thuiszorg.

Wat is een Academische Werkplaats?

Een Academische Werkplaats is een plek waarin praktijk en onderzoek intensiever samenwerken en via actieleren kennis en onderzoeksresultaten met elkaar uitwisselen. Waar ook intervisie plaatsvindt om de samenwerking tussen diverse professionals in het werk te kunnen verbeteren. In onze academische werkplaatsen kijken wij naar het thema duurzame inzetbaarheid en onderzoeken wij de implementatie en de effecten van specifieke interventies die ingezet worden als onderdeel van dit programma. De Academische Werkplaatsen hebben als uiteindelijke doel om het zogenaamde ‘evidence-based' werken met betrekking tot het thema duurzame inzetbaarheid en de inzet van evidence-based interventies te stimuleren. Oftewel: gebruik maken van dat wat bewezen werkt.

Met behulp van actieleren doen we met verschillende stakeholders kennis op over wat er in de implementatie van deze nieuwe werkmethodieken of interventies nog verder verbeterd kan worden. De eerste fase in de academische werkplaatsen is het vaststellen van de meest urgente behoeften die er zijn binnen zorgorganisaties. Welk duurzame inzetbaarheid thema is nu het meest urgent om over te actieleren en interventies voor in te zetten? 

"Ik kijk ernaar uit om zorgorganisaties verder mee te nemen in de lessen die wij leren, zodat de hele sector kan leren van wat we in het klein onderzoeken."

Eerste resultaten

Uit de eerste quickscans, interviews en deskresearch resultaten is duidelijk geworden dat die behoeften bij de betrokken zorgorganisaties behoorlijk uiteenlopen. Er zijn organisaties die bijvoorbeeld graag met elkaar willen leren over het thema eigen regie van medewerkers en hiervoor interventies gaan inzetten komend jaar. Maar er zijn er ook die geïnteresseerd zijn in de transformatie van de eigen HRM-strategie om een match tussen arbeid en kans-personeel vanuit HR beter vorm te kunnen geven. Met andere woorden: de onderwerpen zijn divers, maar de gekozen aanpak voor actieleren en onderzoek doen hetzelfde.

De eerste actieleer bijeenkomsten (ongeveer 2-4 kennissessies per academische werkplaats) staan inmiddels gepland. Ik kijk ernaar uit om organisaties in deze blogserie verder mee te nemen in de lessen die wij hieruit leren. Met de hoop dat zorgorganisaties in de hele sector kunnen leren van dat wat we in het klein onderzoeken.

Meer relevante artikelen

Schermafbeelding 2024 02 27 om 17 45 26
Verhalen
Samenwerken met informele zorg: Hoe dan?
Lees verder
Schermafbeelding 2024 02 24 om 14 42 10
Verslag
Terugblik op Event Over Morgen
Lees verder
Kerngroep in actie 2
Nieuws
RST Zorgverleners zet de medewerker op 1
Lees verder
Zorggroep Samen
Nieuws
Woonzorggroep Samen geeft cliënt de regie over eigen leven door reablement
Lees verder
Zorgboom1
Nieuws
Academische Werkplaats bij De Zorgboom
Lees verder
Leiderschapsdag Over Morgenkop zonder tekst
Nieuws
Leiderschapsprogramma Over Morgen 28 februari
Lees verder
F7aa3b0b af62 4d7f 988a 38e40b522a8b
Nieuws
Over Morgen Event - 6 februari 2024
Lees verder
Unknown
Nieuws
'Als je het mij vraagt…' – in gesprek met zorgorganisatie Groenhuysen
Lees verder
Schermafbeelding 2024 02 24 om 14 34 22
Verslag
Event 6 februari - Workshop Duurzame inzetbaarheid en de DI regeling
Lees verder
Schermafbeelding 2024 02 24 om 14 36 26
Verslag
Event 6 februari - Workshop Theatervoorstelling Mag ik je kussen? vervolg en inbedden
Lees verder
Verslag
Event 6 februari - Workshop Academische werkplaats
Lees verder
Verslag
Event 6 februari - Aan de slag met de beweging naar de zorg van morgen
Lees verder
Repetitie MIJK
Nieuws
Vervolg Theatervoorstelling Mag ik je kussen: we gaan door!
Lees verder
Katinka new
Verhalen
Zorgbegrip vindt de oplossing voor betere rapportages: buddy’s houden elkaar scherp
Lees verder
TMRK new
Nieuws
Van theater naar praktijk: Hoe TSN Zorg de voorstelling verbindt aan organisatievraagstukken
Lees verder
Overmorgen klein
Nieuws
Save the date: Leiderschapsdag 2024
Lees verder
Azora
Nieuws
Azora kiest voor Action Learning op weg naar high performing teams
Lees verder
DSC01473 Mag ik je kussen c TMRK
Nieuws
Hoe betrek je mantelzorgers en naasten bij het gesprek over de toekomst van de zorg?
Lees verder
DSC01410 Mag ik je kussen c TMRK
Nieuws
In gesprek blijven na Mag ik je kussen? Hoe doe jij dat?
Lees verder
Unknown
Nieuws
SZR op zoek naar een betere fit tussen Mens en Werk
Lees verder